pixel

Amit a Nitrosol kijuttatásáról tudni érdemes

2022.01.28.permetezés

Egyre több kérdést kapunk a Nitrosol hatékony kijuttatásával kapcsolatban, ezekre szeretnénk cikkünkben, rövid választ adni.

 

Mi is az a Nitrosol?

A Nitrosol, folyékony nitrogénműtrágya, karbamid és ammónium-nitrát vizes oldata, jellemzően 30% körüli (N) nitrogén tartalommal. Szántóföldi növénytermesztésben, hatékonyan alkalmazható fej-, levél és talajtrágya valamint azöntözéses növénytermesztésben is elterjedt.

Fontos tehát tisztázni, hogy a Nitrosol, valójában folyékony műtrágya egy márka megnevezése, pontosan úgy működik mint a sarokcsiszoló = Flex megnevezés. Mivel a köznyelvben ez terjedt el, maradjunk mi is ennél a “hibás” megnevezésnél.

Mik az előnyei?

Nagy előnye a szilárd műtrágya készítményekkel ellentétben, hogy, sokkal kisebb az oldódás nedvesség igénye. További előny, hogy amíg a szilárd készítmények precíz kijuttatása nem megoldott (ezért a veszteség, gyakran 20% feletti), a folyékony technológiából adódóan, precíziós permetezőgéppel szórható, így egyenletes szórásképet kapunk, elhanyagolható veszteséggel, ebből adódóan gazdaságosabb a használata. Ami még vonzóvá teszi, hogy elvben gyomirtó szerekkel is keverhető, ebben az esetben, érdemes átgondolni a kijuttatási módszereket és felhasznált eszközöket.

A kijuttatás történhet tömény vagy hígított állapotban, permetezőgéppel, kultivátor adapterrel ritkább esetben injektálással. Mi az utóbbi módszerekre nem térünk ki ebben a cikkben.

Mivel tudom kijuttatni és hogyan?

Mivel a Nitrosol erősen korrozív, tárolása saválló acél, esetenként műanyag tartályban történhet biztonsággal.
A Nitrosol kijuttatást permetezőgéppel végezzük ugyan, de ez valójában műtrágya szórás és nem permetezés. A növényállományban végzett műtrágyázás során, fontos az időzítés. A kijuttatást végezzük a bemosó csapadék várható érkezése előtt.

A kijuttatást végző permetezőgépnek, olyannak kell lennie ami ellenáll ennek a rendkívül agresszív korrozív hatásnak. Használhatunk speciális membránt a szivattyúhoz, rozsdamentes szórócsöveket és kötőelemeket. A berendezésen nem csak a Nitrosollal közvetlenül érintkező alkatrészekre érdemes figyelmet fordítani. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a kijuttatás során keletkező nitrosol-pára az egész permetezőgépet képes korrodálni, ezért fontos a teljes gépet védeni. Erre érdemes a permetezőgép kiválasztásánál figyelni.

Milyen fúvóka szükséges a kijuttatáshoz?

A kijuttatásnál, törekedni kell az optimális cseppméret elérésére ami gátolja az elsodródást. Vegyük figyelembe azt is, hogy a fúvóka táblázatban szereplő adatok vízre vonatkoznak!

nitrosol fúvókaA Nitrosol kijutattásához speciális, ütközőlapos vagy nagy és több furatú nitrosol fúvókát használjunk, annak érdekében, hogy a cseppek le tudjanak gördülni a növényről a talajra. Amennyiben nem így járunk el, fennállhat a perzselés veszélye.

Mikor érdemes kijuttatni?

Optimális időpont a kijuttatáshoz, a borult, délutáni szélcsendes időszak lehet. A hajnali párás időszakot, lehetőség szerint kerüljük el. Továbbá érdemes elkerülni a 20 C° feletti kijuttatást is.

Kijuttatás hatékonyan és egyszerűen

A Huniper precíziós permetezőgépei mind optimálisak a Nitrosol kijuttatására is, hiszen a saválló és rozsdamentes anyagokkal szereljük őket. A speciális nitrosol fúvókák probléma nélkül felkattinthatóak rá, a permetlé ülepedést a folyamatos cirkuláció és kevertetés gátolja meg. A permetezőgép, GPS alapú menetsebesség alapján juttatja ki a kívánt dózist, illetve ezzel a precíziós megoldással garantálja az optimális cseppméretet is. Az állandó szórásmagasságot, ultrahangos szabályozás biztosítja, automatikusan. A permetezőgép elérhető 2000 literestől 5000 literes, permetlé tartállyal és 18 métertől, akár 30 méteres szórókerettel.

Összességében elmondható, hogy a Nitrosol nem csodaszer, de az optimális felhasználás mellett, megfelelő eszközökkel, rugalmasabb és precízebb tápanyag utánpótlást végezhetünk.

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük