pixel

Szántóföldi permetezőgép téliesítése lépésről lépésre – Mutatjuk, hogyan csináld!

2021.01.6.permetezés

A klímaváltozásnak köszönhetően az enyhe telek időszakát éljük, de ne bízd a véletlenre permetezőgéped épségét! Sok bosszúságtól és a fagykár okozta többletköltségtől kímélheted meg magad, ha szakszerűen téliesíted a permetezőgéped.

Miért érdemes fagymentesíteni a permetezőgépet?

A fagymentesítés elmaradásával a permetezőgép szinte minden alkatrésze tönkremehet, ami a permetlével érintkezik. Kárt szenvedhet a szivattyú, a szelepek, csapok, szórócsövek, szórófejek, szűrőházak és extrém esetben a tartály is!

A permetezőgép felkészítése lépésről-lépésre

Első lépésben tisztítsd meg gépedet kívül-belül, ez egyébként is minden munkamenet után ajánlott! Érdemes tiszta vízzel kezdeni, majd speciális tisztítószerrel folytatni. Tisztítás közben használd a folyadékrendszer valamennyi funkcióját, hogy a teljes rendszer megtisztuljon/átmosódjon! Ezzel a lépéssel kontrollálhatod a szelepek esetleges meghibásodásait is. A folyamat közben ellenőrizheted, hogy a folyadékrendszer csepegésmentes (csövek illesztései, csepegés gátló membránok, o-gyűrűk, fúvókák). Ez a karbantartási folyamat alkalmas arra is, hogy megmérd a fúvókák hozamát. 15%-nál nagyobb eltérés esetén cserélni kell őket.

Fontos, hogy a szivattyút is ellenőrizzük, ennek esetleges hibáit javítsuk ki a holtszezonban, ezzel a kis odafigyeléssel kellemetlen meglepetésektől mentheted meg magad. A tavaszi munkák kezdetén biztosan nem lesz rá idő! Amennyiben van lehetőséged, szereld le a szivattyút (4 db csavar tartja és 2 hollanderes tömlővéggel csatlakozik a vegyszerkörbe) és vidd fagymentes helyre! Végezetül vizsgáld meg a nyomó és szívószűrőket és tisztítsd ki őket, amennyiben szükséges cseréld ki a szűrőbetéteket!

Vizsgáld meg a vázat és a szórókeretet is! Az esetleges sérüléseket is most érdemes javítani korrózióvédő szerekkel! Zsírozd meg a keretet a jelölt zsírzó-pontokon!

A vezérlés eszközei nem maradhatnak kint, a készülékek és az akkumulátorok állagmegóvása érdekében azt javasoljuk, hogy minden munka végeztével olyan helyen tárold ezeket, ahol van fűtés, de legalábbis a hőmérséklet nem csökken fagypont alá! Az elektromos csatlakozókat és a hidraulikát érdemes beburkolni, a legegyszerűbb megoldás az, ha műanyag zacskóba csomagolod ezeket.

Amennyiben nincsen lehetőséged fagymentes helyen tárolni permetezőgéped, akkor használj fagyálló folyadékot ezzel biztosítva a kritikus alkatrészek védelmét a télen. Egy 18-24 méteres szórókerettel rendelkező permetezőgépbe 30-40 liter fagyállóval kevert folyadékot kell tölteni. Az elegynek -25 fokosnak kell lennie (az előrejelzések szerint kemény telünk lesz). Hasonlóan az átmosáshoz, ennél a folyamatnál is használd az összes funkciót (bemosás, kevertetés, szórás), annak érdekében, hogy az oldat a rendszer minden részébe eljusson!

Ha a fentiek szerint jársz el, tavasszal nem vár meglepetés. Amennyiben a karbantartás során szükséged van alkatrészre, webshopunkban mindent megtalálsz!

0 hozzászólás