pixel

A légbeszívásos fúvóka előnyei

2023.01.19.permetezés

A légbeszívásos permetező fúvóka nem új technológia, évtizedek óta használjuk őket a mezőgazdaságban. Az Agrotop a 90-es évek elején kezdte gyártani, a Lechler 1994-ben dobta piacra az első légbeszívásos fúvókát ID néven. Mára minden fúvóka gyártó kinálatában megtalálható. Tehát elmondható, hogy ez egy bevált és hasznos újítás volt. Mégis időről-időre megkapjuk a kérdést, mitől jobb a légbeszívásos fúvóka a hagyományosnál, ténylegesen mik a légbeszívásos fúvóka előnyei a hagyományossal szemben? Ha rákeresünk a kérdésre a válasz mindig ugyanaz a sablon marketing szöveg:

“A légbeszívásos fúvóka előnyei között szerepel, hogy buborékot képez a csepp belsejében, a fúvóka alján található lyukon keresztül beszívott levegő segítségével. Emiatt a növények felületére hulló cseppek kisebb darabokra esnek szét, miáltal a permetezés hatékonysága és egyenletessége növekszik.”

Értelemszerűen a fent leírtak igazak, az emberek viszont szeretik a gyakorlati megközelítést amikor valamiért több pénzt adnak ki. Ezek a legyakrabban feltett kérdések vásárlóinktól:

  • Hatékonyabb?
  • Tartósabb?
  • Hajlamosabb-e a dugulásra?
  • Egyszerűbb-e tisztítani?

Hatékonyság

Állománypermetezésnél (is) arra kell törekednünk, hogy a permetlevet minél egyenletesebben juttassuk ki. Értelemszerűen, erre a célra alkalmasak a hagyományos réses fúvókák is de a légbeszívásos fúvóka durvább cseppet képez a hagyományosnál és egyben a megfelelő fedést is biztosítja.

A légbeszívásos fúvóka további előnye, hogy nagyobb (5-6 /ms) szélsebesség esetén is optimális mértékben biztosítja a fedést, tehát több lehetőségünk van a permetezésre, amennyiben légbeszívásos fúvókát választunk.

lechler id120 pom légbeszívásos fúvóka

Lechler ID 120 POM légbeszívásos fúvóka (Műanyag kivitel)

Tartósság

A fúvókák a kijuttatás során, minden esetben nagyon erős koptató hatásnak vannak kitéve, működési elvtől függetlenül. A légbeszívásos fúvóka sem kivétel ez alól. Ebben az értelemben tehát nincs eltérés a hagyományos és a légbeszívásos kivitel között.

Amennyiben a kopásállóságra törekszünk, választhatunk kerámia vagy rozsdamentes acél kivitelű fúvókát, ezek az anyagok a hagyományos fúvókáknál is elérhetőek.

Megjegyeznénk azonban, hogy a műanyagok összetételében a gyártók nagyon sokat léptek előre az idők során. A mostani összetételű, műanyag fúvókák kopásállósága megközelíti a rozsdamentes acélét, kisebb területen gazdálkodóknak javasolt ennek használata. Nagyobb gazdaságokban pedig, az igénybevétel miatt, a kerámia betétes kivitel a jobb megoldás.

Dugulás és tisztítás

Az eldugulás nem függ a fúvóka működési elvétől. Amennyiben a permetlé tisztasága nem megfelelő a légbeszívásos fúvóka ugyanúgy eldugulhat mint a hagyományos. A tisztítása viszont, jóval egyszerűbb és gyorsabb mivel a legtöbb ilyen fúvókából az injektorbetét kiszerelhető, ezzel jelentős időt spórolunk, ez egyértelműen a légbeszívásos fúvóka előnyei között kell, hogy szerepeljen.

lechler LU120 S 01 narancs

Hagyományos Lechler univerzális lapossugarú fúvóka, acél kivitelben

Összegzés

  • Szántóföldi felhasználás esetén a légbeszívásos fúvóka használatával, nagyobb teret nyerünk azáltal, hogy “mostohább” körülmények között is biztonságosan ki tudjuk juttatni a permetlét.
  • A durvább cseppképzés melletti egyenletes fedés miatt is érdemes ezt választani.
  • Amennyiben elismert gyártótól vásárolunk (Lechler, TeeJet), akkor az, olcsóbb műanyag kivitel kopásállóságában sem fogunk csalódni.
  • A légbeszívásos fúvóka tisztítása egyszerűbb és gyorsabb munkafolyamat.

 

 

 

Webáruházunkban mindkét típusból válogathatsz de fent leírtak alapján mi a légbeszívásos fúvókákat javasoljuk.

0 hozzászólás